Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Одеса ~

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

10

Одеська національна академія зв'язку ім. О.С. Попова

АВЕТІСЯН КАРІНЕ ПЕТРОСІВНА

УДК 338.26:004.738.5:38.46:338.47

БІЗНЕС-ПРОЦЕСНА ОРГАНІЗАЦІЯ

НАДАННЯ ІНТЕРНЕТ-ПОСЛУГ

ПІДПРИЄМСТВАМИ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ

08.06.01 –економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса –

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Одеській національній академії зв’язку ім. О.С. Попова

Міністерства транспорту та зв’язку України

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор

Орлов Василь Миколайович,

Одеська національна академія зв’язку

ім. О.С. Попова,  завідувач кафедри

економіки підприємства та корпоративного

управління

Офіційні опоненти:  доктор економічних наук, професор

        Окландер Михайло Анатолійович,

    Одеський національний економічний університет,

    завідувач кафедри маркетингу

    кандидат економічних наук, доцент

    Хрущ Ніла Анатоліївна,

    Хмельницький національний університет,

доцент кафедри обліку й аудиту

Провідна установа - Тернопільська академія народного господарства,

кафедра економіки підприємств і корпорацій, Міністерства освіти і науки України, м. Тернопіль

Захист відбудеться 14 вересня 2006 р. о 12.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 41.816.03 в Одеській національній академії зв’язку ім. О.С. Попова за адресою: 65029, м. Одеса, вул. Кузнечна, 1, ауд. 222.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова за адресою: 65029, м. Одеса, вул. Кузнечна, 1

Автореферат розісланий 12 серпня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради      Л.А. Захарченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сфера телекомунікацій є однією із секторів економіки, що розвиваються найбільш динамічно не тільки в Україні, але й у більшості інших країн. Зростання доходів підприємств галузі зв’язку в Україні за останні роки випереджає зростання ВВП. У 2005 році при зростанні ВВП на 2,4% зростання доходів підприємств галузі склало 30,7%. Цьому сприяли: реструктуризація галузі; усвідомлення на всіх рівнях керівництва необхідності випереджального розвитку зв'язку; укомплектованість галузі висококваліфікованими фахівцями; економічна політика галузі, що спрямована на впровадження нової техніки й сучасних технологій та ін. Одним із вирішальних напрямів розвитку підприємств галузі було обрано удосконалення бізнес-процесів з використанням нових, більш потужних технологій, що дозволяє значно підвищити ефективність діяльності підприємств. При цьому, зростання ефективності відбувається в основному не за рахунок удосконалення виробничого процесу і систем контролю якості, а шляхом перетворення (методом реінжинірингу) бізнес-процесів, що суттєво змінює організацію їх економічної діяльності.

Пошуку ефективних шляхів впровадження методу реінжинірингу бізнес-процесів присвячені роботи відомих зарубіжних і вітчизняних вчених: М. Хаммера і Д. Чампі, М. Джонсона, М. Желени, М. Робсона, Ф. Уллаха, А. Робінзона, Д. Морріса, В.К. Чаадаєва, Є.М. Дімова, О.М. Маслова, С.К. Швайкіна та ін.

Реінжиніринг –фундаментальне переосмислення і радикальне перепроектування бізнес-процесів для досягнення суттєвих покращень з таких ключових для сучасного бізнесу показниках результативності як витрати, якість, рівень обслуговування, та ін.

Проведене дослідження зарубіжного  досвіду  перетворень у сфері телекомунікацій, показує можливість і доцільність використання методу реінжинірингу в Україні. Однак конкретних досліджень теоретичних, методологічних і прикладних основ його використання підприємствами зв'язку з урахуванням особливостей ринкових умов, в яких функціонує галузь зв’язку України, практично не проводиться. Зазначені обставини й обумовлюють актуальність теми дослідження, присвяченого розв’язанню задачі оптимізації бізнес-процесів надання споживачам Інтернет-послуг підприємствами телекомунікацій.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації відповідає тематичному плану наукових досліджень Одеського науково-дослідного інституту зв’язку. Матеріали дисертаційної роботи використано при виконанні теми НДР “Техніко-економічне обґрунтування забезпечення загального доступу до інфокомунікаційних послуг мереж електрозв'язку в умовах багатооператорської діяльності”, (номер держреєстрації 0103U004359). Основні результати дисертації спрямовані на розв’язання задач, які визначені Указом Президента України № 1497/2005 “Про першочергові завдання щодо впровадження новітніх інформаційних технологій” від 20 жовтня 2005 року, Страте-гією розвитку галузі зв'язку, встановлених Концепцією розвитку зв’язку Ук-раїни до 2010 року. Положення дисертації відповідають науковому напряму “Розробка програм економічного розвитку зв'язку України” тематичного плану наукових досліджень економічних питань галузі зв'язку, реалізують задачі Закону України “Про телекомунікації”.

Мета і задачі дослідження. Метою  дисертаційної  роботи  є  розробка  теоретичних і методологічних положень та прикладних підходів до оптимізації бізнес-процесів надання підприємствами зв'язку Інтернет-послуг з урахуванням наявного зарубіжного досвіду й ринкових умов, в яких функціонує галузь зв'язку України. Досягнення мети дослідження обумовило необхідність вирішення наступних основних задач:

–дослідити еволюцію ринкових відносин в економіці зв'язку, особливості ринкових умов, в яких функціонують у цей час підприємства галузі зв'язку України;

–виконати аналіз особливостей розвитку українського сегменту мережі Інтернет, впливу Інтернет на ефективність структурних перетворень у зв'язку;

–дослідити організацію бізнес-процесів надання споживачам Інтернет-послуг у ВАТ “Укртелеком”;

–виявити стимули і джерела розвитку Інтернет-послуг у галузі зв'язку, особливості організації Інтернет-послуг у сільській місцевості України;

–розробити пропозиції та рекомендації щодо удосконалення економічної діяльності з надання Інтернет-послуг, які спрямовані на підвищення ефектив-ності цієї діяльності в галузі зв'язку України;

–вивчити досвід реінжинірингу бізнес-процесів у зарубіжних компаніях зв'язку, обґрунтувати можливість і доцільність удосконалення організації надання споживачам Інтернет-послуг операторами зв'язку при застосуванні методу реінжинірингу;

–сформувати методологічні основи застосування методу реінжинірингу бізнес-процесів для оптимізації економічної діяльності операторів зв'язку з надання Інтернет-послуг споживачам.

Об'єктом дослідження є процес організації надання споживачам Інтернет-послуг у конкретних ринкових умовах функціонування галузі зв'язку.

Предметом дослідження є теоретичні, методологічні положення і прикладні підходи до оптимізації бізнес-процесів надання споживачам Інтернет-послуг у галузі зв'язку України з метою суттєвого підвищення їх ефективності.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційної роботи є сукупність методів, прийомів і принципів наукового дослідження, наукові праці вітчизняних і зарубіжних дослідників з проблем економіки зв'язку. Для розв’язання задач дисертаційної роботи використовувалися такі основні методи: логічний аналіз (при дослідженні Інтернет-послуг як фактора економічних перетворень); економічний аналіз (при дослідженні розвитку українського сегменту Інтернет); статистичний аналіз (при дослідженні стану економіки зв'язку України); метод моделювання (при побудові моделі реінжинірингу бізнес-процесів оператора телекомунікацій). Результати дослідження подано за допомогою методу порівняння економічних показників і графічного зображення.

Інформаційною базою дослідження були Закон України “Про телекомунікації”, Указ Президента України № 1497/2005  “Про першочергові завдання щодо впровадження новітніх інформаційних технологій”, первинна звітна документація ВАТ “Укртелеком”, статистичні данні Міністерства транспорту та зв’язку України, а також результати власних досліджень та розрахунків.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна, сформульованих та обґрунтованих у дисертаційній роботі положень, висновків і рекомендацій полягає в тому, що їх сукупність являє собою основу розв’язання важливої наукової задачі оптимізації бізнес-процесів надання споживачам Інтернет-послуг операторами зв'язку України в сучасних умовах, яка має суттєве значення для освоєння галуззю високих технологій, підвищення ефективності організації надання послуг і забезпечення успішного входження національної системи зв'язку у світову інфраструктуру зв'язку, яка формується.

Найбільш значущі наукові результати дисертаційного дослідження, що виносяться на захист, полягають у наступному:

вперше:

розроблено модель і процедуру оптимізації бізнес-процесів економічної діяльності оператора зв’язку, використання моделі дозволяє за допомогою комп'ютерного моделювання дослідити передбачуваний процес оптимізації й усунути недоліки до початку практичної реалізації цього процесу;

запропоновано варіант організаційної структури, що може забезпечити високу ефективність економічної діяльності оператора зв’язку в умовах її процесної організації; доведено, що умовою ефективної економічної діяльності оператора зв'язку після оптимізації бізнес-процесів є також перетворення організаційної структури оператора;

одержали подальший розвиток:

метод реінжинірингу бізнес-процесів для перетворення економічної ді-яльності операторів зв'язку України, що дозволяє одержати більш ефективну організацію діяльності підприємств;

визначення стимулів і джерел розвитку Інтернет-послуг, в якості основних стимулів зазначено: економічний інтерес (можливість підвищення прибутку і рентабельності), можливість розробки нових видів послуг і підвищення ефективності цього процесу, поліпшення ділових взаємовідносин із партнерами і споживачами, підвищення іміджу підприємства;

дослідження причин слабкого розвитку мережі Інтернет у сільській місцевості України;

удосконалено:

підходи щодо визначення етапів перетворень економічних відносин у світовій економіці зв'язку, викликаних інформаційно-технологічною революцією, створенням відкритої економіки, формуванням цивілізованих ринкових відносин у більшості розвинених країн, процесами глобалізації;

існуючу вітчизняну практику оцінки радикальних перетворень економіки зв'язку України; у 90-ті роки в Україні було сформовано державні монополії у зв'язку, що сприяло забезпеченню незалежності України, поліпшенню управління, забезпеченню державного регулювання в галузі зв'язку, у той час ці заходи були виправдані умовами перехідного періоду, однак тривале гальмування ринкових перетворень у зв'язку не сприяє його подальшому розвитку та інтеграції зв'язку України в уже демонополізовані і лібералізовані ринки зв'язку розвинених країн.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості суттєвого підвищення ефективності надання споживачам Інтернет-послуг, що буде сприяти підвищенню ефективності діяльності операторів зв'язку. Пропозиції автора щодо бізнес-процесної організації надання споживачам Інтернет-послуг підприємствами телекомунікацій використано в Одеській філії ВАТ "Укртелеком" (акт впровадження від 08.02.2006). Наукові та методичні положення роботи використано в навчальному процесі Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова при вивченні дисциплін: "Економіка галузі", "Економіка підприємств", “Менеджмент”, “Розміщення продуктивних сил” (акт впровадження від 23.02.2006). Сформульовані вихідні науково-методичні положення роботи застосовано за безпосередньої участі автора у НДР ОНДІЗ (акт впровадження від 24.01.2006).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені у дисертації, одержані автором самостійно. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, у роботі використані лише ті положення та ідеї, які є результатом особистої роботи здобувача. Конкретний внесок здобувача в цих працях є у переліку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційного дослідження апробовані в доповідях, повідомленнях і були схвалені на міжнародних, національних, науково-практичних конференціях (НПК). Зокрема, на: VІІ Міжнародній НПК “Системи і засоби передачі й обробки інформації” (м. Одеса, 2003); Міжнародній НПК “Наука і освіта 2004” (м. Дніпропетровськ, 2004); VIII Міжнародній НПК “Системи і засоби передачі й обробки інформації” (м. Одеса, 2004); Міжнародній НПК “Актуальні проблеми сучасних наук: теорія і практика” (м. Дніпропетровськ, 2005); Міжнародній НПК “Розвиток економіки в трансформаційний період” (м. Дніпропетровськ, 2005).

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 10 наукових праць (7 праць опубліковано автором самостійно), у тому числі 5 статей у наукових фахових виданнях, 5 публікацій у збірниках і матеріалах праць міжнародних, національних, науково-практичних конференцій. Загальний обсяг опублікованих праць складає 2,6 д.а., (особисто авторові належить 2.1 д.а.).

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг дисертації становить 183 сторінки, з них: основного тексту 166 сторінок; 27 рисунків і 11 таблиць, обсяг яких складає 34 сторінки; додатки на 14 сторінках; список використаних джерел зі 179 найменувань на 14 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі розглянута актуальність розробки наукової задачі, сформульовані предмет, мета та задачі дослідження, наведено основні наукові результати дисертаційної роботи та рівень їх наукової новизни, визначено теоретичне і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Аналіз еволюції економічних відносин у зв'язку. Інтернет-послуги як фактор економічних перетворень” досліджено розвиток ринкових відносин світової економіки зв'язку, розвиток економічних відносин у галузі зв'язку України, розвиток Інтернет в Україні, вплив Інтернет-послуг на перетворення економічних відносин в сфері телекомунікацій.

Виконане дослідження розвитку ринкових відносин в економіці зв'язку показало, що економічні відносини в телекомунікаціях у ХХ столітті пройшли значний і стрімкий шлях. Еволюція розвитку економічних відносин зв’язку налічує 5 основних етапів (рис. 1).

d0. 1. ’ff

Ще в першій половині минулого століття практично в усіх країнах телекомунікації були в державному монопольному управлінні. На початку ХХІ століття економічні відносини в телекомунікаціях (у розвинених країнах) мають найбільш передові форми, що сприяє швидкому розвитку зв'язку, зростанню обсягів надання телекомунікаційних послуг, створенню нових видів зв'язку, швидкому розвитку Інтернет.

Дослідження щодо результатів діяльності телекомунікаційних компаній 49 країн світу у 2005 році, доходи яких становили 95% усього телекомунікаційного ринку світу, показали достатньо високі темпи розвитку нових послуг зв'язку, особливо Інтернет-послуг (рис. 2).

1600

1400

cc. .

1200




1.  наименование туроператора отпроживающего ще
2. записка по оперативной отчетности реализации стратегического плана государственного органа
3. 1 Створення запиту Запит являє собою команду написану мовою SQL яка вибирає дані з таблиць
4. 1009 Татьяна Bloodhound Gng18
5. на тему- Поезія Емми Андієвської
6. на тему-Теоретические основы развития организации на примере АТП ’1.html
7. ЗАДАНИЕ 1
8. Энциклопедия относительного и абсолютного знания Бернард Вербер Энциклопедия относительн.html
9. Виды красноречия
10. Разработка алгоритмического и программного обеспечения стандарта IEEE 1500 для тестирования гибкой автоматизированной системы в пакете кристаллов
11. Первичную профилактику злокачественных опухолей осуществляют- А
12. бою политически раздробленную и экономически разобщенную страну.html
13. техническое оформление фильма при составлении лимита затрат.html
14. Аналіз міжнародного законодавства в галузі боротьби з нелегальним обігом наркотиків та їх вживанням
15. героический период авангардизма
16. Браславские озера Рубки главного пользования РГП проводятся в спелых и перестойных древостоях для з
17. темами С.6 '20 УДК З16
18. фрейлины Каменевой
19. один из крупнейших философов Эпохи Возрождения
20. Бенчмаркинг. Приведем лишь некоторые из них