Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Луганськ ~

Работа добавлена на сайт samzan.net:


7

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

УДК 339.13.025

Коваленко Наталія Валеріївна

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ЗАХИСТУ ВІТЧИЗНЯНИХ ТОВАРОВИРОБНИКІВ

Спеціальність 08.06.02 –Підприємництво, менеджмент та маркетинг

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата

економічних наук

Луганськ –

Дисертацією є рукопис.

Дисертацію виконано на кафедрі економіки та управління Донбаського гірничо-металургійного інституту Міністерства освіти України (м. Алчевськ).

Науковий керівник -   доктор економічних наук, професор

                                      Акмаєв Анатолій Ісайович,

                                      Донбаський гірничо-металургійний інститут

                                      Міністерства освіти України, завідувач

кафедри економіки та управління.

Офіційні опоненти:    доктор економічних наук, професор

                                      Турецький Олег Андрійович,

                                      Одеська державна академія харчових

технологій    Міністерства    освіти

України,    завідувач     кафедри

економіки промисловості (м. Одеса);

                                      кандидат економічних наук

                                      Назімова Наталія Констянтиновна,

                                      завідуюча сектором економічного

                                      аналізу Федерації профспілок

України (м. Київ)

Провідна установа -   Інститут економіки промисловості

                                                                Національної Академії Наук

                                       України, відділ проблем регіональ-

ної економіки (м. Донецьк).

    Захист відбудеться 20 січня 2000 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 29.051.01 у Східноукраїнському державному університеті за адресою: 91034, Луганськ –, кв. Молодіжний,20а.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці східноукраїнського державного університету за адресою: 91034, Луганськ –, кв. Молодіжний,20а.

Автореферат розісланий 15 грудня 1999 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради                                                    Козаченко Г.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

    Актуальність теми. Економіка України повною мірою відчула негативні наслідки витіснення з ринку вітчизняних товарів. Дедалі більша кількість підприємців, економістів, представників влади й керівників підприємств схиляється до необхідності вдосконалення діючого механізму захисту економічних інтересів держави і вітчизняних товаровиробників.

    Світовий досвід показує, що участь у міжнародному розподілі праці приносить економічну вигоду кожній із країн-учасників тільки у випадку, якщо вона не веде до зниження обсягів виробництва в національній економіці та підвищує зайнятість населення.

    Процес формування ринкових відносин в Україні супроводжується становленням механізму захисту вітчизняних товаровиробників. У період проведення реформ використовувалися такі форми підтримки національних виробників товарів, як регулювання імпорту, податкові пільги, державне фінансове стимулювання. Однак внаслідок децентралізації зовнішньої торгівлі, передачі господарським структурам прав на здійснення зовнішньоекономічної діяльності, складного економічного становища на внутрішньому та зовнішньому ринках, а також через відсутність практичного досвіду  діючий механізм захисту національних товаровиробників не дав очікуваних результатів. Обсяги виробництва продукції у всіх галузях економіки знижуються,  зростає безробіття, збільшується кількість іноземних товарів на внутрішньому ринку. Таким чином, проблема захисту вітчизняних товаровиробників стала проблемою економічної і соціальної безпеки України.

У більшості країн з ринковою економікою вже накопичено багатий  досвід і сформовано дійові механізми захисту національних виробників товарів. Українська економіка має ряд специфічних особливостей, які полягають  у нерозвинутості ринкових відносин та фінансово-кредитної системи, відсутності достатнього досвіду роботи підприємств в умовах ринкової економіки тощо. Тому виникає потреба в удосконаленні діючого організаційно-економічного механізму захисту вітчизняних товаровиробників, який би, з одного боку, враховував досвід зарубіжних країн, а, з іншого боку, національну специфіку сучасних економічних відносин.

Доведене  зумовило вибір теми дисертації, мету та завдання дослідження.  

      Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано у відповідності із планом  науково-дослідних   робіт Луганської    філії   Інституту    економіко-правових досліджень   Національної      Академії   Наук   України за  темою  “Організаційні  та  економіко–правові  умови   розвитку  зовнішньо-економічних  зв’язків регіону (на прикладі Луганської області)", шифр 3.1.10.10.

       Предмет та об'єкт дослідження.   Предметом дослідження є організаційно-економічний механізм захисту вітчизняних товаровиробників в умовах перехідної економіки.

    Як об'єкт дослідження взято підприємства вугільної і металургійної промисловості України.

      Мета та завдання дослідження.  Метою дисертаційної роботи є комплексна розробка теоретичних, методичних і прикладних питань удосконалення організаційно-економічного механізму захисту вітчизняних товаровиробників та рекомендацій щодо їх реалізації.

         Для досягнення поставленої в дисертації мети вирішено наступні завдання:

    проведено аналіз діючого організаційно-економічного механізму захисту національних виробників товарів;

вивчено нормативно-законодавчу базу формування організаційно-економічного механізму захисту вітчизняних товаровиробників;

оцінено економічну ефективність розширення ринку вітчизняних товарів;

досліджено збитки в економіці України внаслідок некритичного імпорту товарів;

обгрунтовано підходи щодо вдосконалення діючого організаційно-економічного механізму захисту вітчизняних товаровиробників;

досліджено вплив розвитку зовнішньоекономічних звязків на виробничо-підприємницьку діяльність у регіоні і на макроекономічні показники;

проведено аналіз ефективності практичного використання підходів щодо формування стратегії зовнішньоекономічних звязків підприємств регіону.

      Методологія і методи дослідження, джерела інформації.  Теоретичною і методологічною основою дисертаційної роботи стали теоретичні положення класиків економічної науки, праці вчених-економістів, законодавчі акти Верховної Ради України, Декрети і постанови Кабінету Міністрів України, Укази Президента України.

    Як спеціальні методи дослідження, в дисертації використані методи статистичного, порівняльно-економічного, техніко-економічного і логічного аналізів, методи наукової абстракції, а також інші методи наукового пізнання сутності економічних процесів.

Джерелом первинної інформації були дані статистичної звітності Міністерства статистики України, а також дані статистичної звітності й аналітичних обстежень фінансових та економічних  результатів діяльності підприємств гірничо-металургійного комплексу.

      Наукова новизна роботи.  Наукова новизна отриманих результатів, що виносяться на захист, полягає в наступному:

удосконалено організаційно-економічний механізм захисту вітчизняних товаровиробників на підставі врахування недоліків діючої системи зовнішньоекономічних звязків і рівня розвитку виробничо-підприємницької діяльності в країні;

запропоновано методику кількісної оцінки розміру окремих видів збитків в економіці України від розширення  некритичного імпорту товарів;

запропоновано критерій ефективності некритичного імпорту щодо національної економіки в цілому, що підвищує точність оцінювання ефективності конкретних напрямів лібералізації зовнішньоекономічної діяльності;

визначено напрямки вдосконалення державної підтримки підприємств-експортерів на підставі врахування конкурентоспроможності вітчизняних підприємств;

сформовано поняття економічного патріотизму як елемента організаційно-економічного механізму захисту вітчизняних товаровиробників, обгрунтовано необхідність його поширення.

     Особистий внесок здобувача полягає в теоретичному обгрунтуванні підходів до вдосконалення організаційно-економічного механізму захисту вітчизняних товаровиробників; розробці методики, яка дозволяє проаналізувати ефективність конкретних напрямків лібералізації зовнішньоекономічної діяльності та визначити рівень захисту виробників з кожної товарної групи; розробці рекомендацій щодо скорочення імпорту деяких товарних груп по регіонах України з метою розширення обсягів регіонального виробництва, зайнятості населення та стабілізації соціально-економічної ситуації.   

      Наукова цінність дослідження полягає в обгрунтуванні теоретичних і методичних питань удосконалення організаційно-економічного механізму захисту вітчизняних товаровиробників, а також у розробці науково-методичних основ аналізу збитків в економіці від поширення імпорту товарів.

      Практичне значення та реалізація результатів дослідження полягає в розробці методичних положень щодо вдосконалення організаційно-економічного механізму захисту національних товаровиробників і розвитку виробничо-підприємницької діяльності.

Реалізація результатів дослідження дозволяє:

підвищити обгрунтованість управлінських рішень у галузі захисту вітчизняних товаровиробників;

застосувати на практиці рекомендації щодо вдосконалення зовнішньоекономічної регіональної політики, які базуються на принципах захисту вітчизняних товаровиробників;

здійснювати визначення оптимального рівня мита, виходячи з перспектив розвитку вітчизняного виробництва та інтересів національних товаровиробників.   

     Матеріали дисертації у формі доповіді обговорювалися на засіданні Клубу директорів у місті Ялта в травні 1999 року.  Пропозиції одержали позитивну оцінку й були подані до Кабінету Міністрів України.

      Апробація роботи та публікація результатів дослідження. Основні результати досліджень доповідалися на наукових конференціях, у тому числі на  міжнародних науково-практичних конференціях “Регіон: стратегія виживання і розвитку” (м.Донецьк,1996 рік) та “Інвестиційне проектування стійкого регіонального розвитку” (м.Краматорськ,1998 рік)),науково-практичній конференції Донбаського гірничо-металургійного інституту (м.Алчевськ,1996 рік).

    За результатами  виконаних  досліджень  опубліковано 7 робіт загальним обсягом 8,4 д.а., з  котрих  особисто автору належить –,8 д.а.

     Структура й обсяг роботи.  Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків.  Загальний обсяг дисертації 179 сторінок друкованого тексту, включаючи 24 таблиці й  8 рисунків. Список використаних джерел із 128 найменувань подано на 11 сторінках.  

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

    У дисертації на підставі виконаних досліджень захищаються такі основні положення.

    Розділ 1.  Теоретичні основи формування та вдосконалення організаційно - економічного механізму захисту товаровиробників.

    Вивчення досвіду зарубіжних країн у галузі захисту національних виробників показало, що формування ефективного механізму захисту економічних інтересів держави й вітчизняних виробників є необхідною умовою виходу з кризи при будь-якій економічній моделі.

Організаційно-економічний механізм захисту вітчизняних товаровиробників являє собою систему зв'язків між суб'єктами підприємницької діяльності, державними органами керування і споживачами продукції, що забезпечує більш сприятливі умови діяльності й розвитку національних виробників продукції і послуг.  Головним його призначенням є ефективна  підтримка національних виробників з метою подальшого  зростання економіки країни.

    Основні структурні елементи організаційно-економічного механізму захисту вітчизняних товаровиробників подані на рис.1.

-

  




1. Психологические особенности дирижёрской деятельност
2. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Харків ~
3. . Для подготовки и проведения фестиваля формируется оргкомитет
4. Контрольная работа предоставляется преподавателю на проверку на одном из электронных носителей CDR CDRW и на
5. Основные методы исследования функционирования нервной системы беспозвоночных
6. Порядок регулирования деятельности банка (инструкция ЦБ РФ 1 от 1 октября 1997 года)
7. 994 Диагностика активации психоэмоциональных состояний и функциональной асимметрии полушарий Функци
8. Тема- Задний тормозной механизм Газ3110 ЦЕЛЬ РАБОТЫ- Сформировать у учащихся умение разбирать и собир
9. Открытие центра психологического консультирования1
10. Мотивация и самомотивация к обучению
11. Дипломная работа Философский факультет СанктПетербургского Государственного университета кафед
12. Реферат- Тайные ордена
13. а имеющими источники возврата предоставляемых финансовых средств обеспечивающие значительный прирост инв
14. Государственное регулирование и регламентация коммерческой деятельности
15. тематики Понятие множества обычно принимается за одно из исходных аксиоматических понятий то есть не свод
16. Проектирование девятиэтажного жилого здания из крупнопанельных элементов
17. Оттепель. Внутренняя политика Социальные реформы ХХ съезд КПСС о разоблачении культа личности Стали
18. Розрахункові витрати насиченої та перегрітої пари
19. Тело это являемая жизнь души
20. Понятие отпуска без сохранения заработной платы их виды